L’Associació Cultural La Barraca es va fundar l’any 1985, com a Club La Barraca.

En els seus inicis, La Barraca va muntar un Betlem en Nadal del 85, i un Pasqua del 86 un Torneig de Futbol-Sala en els camps de terra situats davant de l’actual Instal·lació Esportiva Municipal Emilio Fabregat.

L’any 1988 es va fundar Ràdio Barraca que va tindre dos anys d’una intensa vida, amb programes en directe, sèries, magazines,…

La primera Revista La Barraca va eixir al carrer el 4 de juliol de 1988, un número especial dedicat a les Festes de Sant Pere. La primera revista la formaven Ba8 pàgines en format quartilla fotocopiada.

Al 1990, La Barraca convoca el I Concurs de Betlems i Naixements Estel.

Un anys després participa en la I Setmana Grauera, un event organtizat pel Centre Social del Grau on diversos col·lectius van organitzar activitats durant tres edicions.

El 25 de setembre del 1991 La Barraca deixa d’anomenar-se Club per passar a ser Associació Cultural, signant els seus membres els nous estatuts.

Entre els acords més destacats, es troben les finalitats de l’Associació que són:

  • Realització d’una completa recopil·lació del passat històric del Grau, amb el que s’establirà un arxiu documental i fotogràfic que es farà públic mitjançant mostres, publicacions i/o qualsevol altra forma de donar-lo a conèixer
  • Organització d’activitats cultural encamidades a enlairar els valors culturals del Grau de la seua gent
  • Col·laborar desinteressadament en quantes activitats culturals i socials es desenvolupen al Grau

Al 1992 l’Associació Cultural La Barraca organitza un homenatge al poeta Miquel Peris i Segarra i crea el Certamen Infantil de Poesia Miquel Peris i Segarra. Aquest certamen va ser l’antecessor dels actuals Premis de la Mar.

Menut Grau va nàixer al 1993 amb la intenció d’integrar als xiquets i xiquetes del Grau, i que amb el pas dels anys, aquesta joventut entrara a formar part de l’Associació Cultural La Barraca. La Barraca va crear la seua pròpia “pedrera”.
Menut Grau consegueix més de 200 socis, i crea la seua pròpia revista, un concurs de Futbol-Sala al patí de l’Escola Elcano.

Al Nadal del 1993 La Barraca, juntament amb Càritas i els Scouts, organitzen la campanya de solidaritat “De tot cor”, que replega menjar i joguets. Anys després, es suma a la campanya l’Associació Aula Debate Mujeres del Grau.

Eixe mateix any  1993 La Barraca participa per primera vegada al Betlem de la Pigà, una obra costumbrista escrita per Miquel Peris i musicada per Matilde Salvador, que cada Nadal es celebra al Teatre Principal de Castelló.

Al 1994 té lloc la “I Pujada del Grau a la Magdalena pel Camí de la Pedrera”, i també es convoca la primera edició dels Premis de la Mar, un concurs que naix conjuntament amb la col·laboració de l’Excm. Ajuntament de Castelló i que vol ser un homenatge el poeta castellonenc Miquel Peris i Segarra.

L’any 1994 i 1995 La Barraca es suma al projecte Ona Jove 107,5 FM del Consell de la Joventut i realitza un programa setmanal de ràdio.

La Revista La Barraca amb nou format A4 a una tinta torna a editar-se al Nadal del 95, amb el número 13 especial Betlem de la Pigà. A aquest número el seguirien 10 números més.

Associacio La barraca 1993